Krem z dyni

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dynia - 500 g
  • Kostka rosołowa bezglutenowa - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - ¼
  • Ziele angielskie - 2-3 ziarnka
  • Liść laurowy - 1 duży
  • Gałka muszkatołowa, starta - szczypta
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie, ewentualnie bazylia świeża lub suszona
  • Pieprz ziołowy
  • Śmietana lub starty ser - na wierzch zupy
  • Woda - 1 l

Przygotowanie

Do wody wrzucić kostkę rosołową bezglutenową, cebulę, czosnek, dynię pokrojoną w kostkę oraz pozostałe przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem. Spróbować, ewentualnie dosolić i doprawić jeszcze. Podawać ze śmietaną lub startym serem, ewentualnie grzankami bezglutenowymi.

Oceń ten przepis