Krem z dyni
- 2 porcje
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dynia - 500 g
- Kostka rosołowa bezglutenowa - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - ¼
- Ziele angielskie - 2-3 ziarnka
- Liść laurowy - 1 duży
- Gałka muszkatołowa, starta - szczypta
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie, ewentualnie bazylia świeża lub suszona
- Pieprz ziołowy
- Śmietana lub starty ser - na wierzch zupy
- Woda - 1 l
Przygotowanie
Do wody wrzucić kostkę rosołową bezglutenową, cebulę, czosnek, dynię pokrojoną w kostkę oraz pozostałe przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować blenderem. Spróbować, ewentualnie dosolić i doprawić jeszcze. Podawać ze śmietaną lub startym serem, ewentualnie grzankami bezglutenowymi.