Kotlety wege

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Ryż - 100 g
  • Kasza jaglana - 1 garść
  • Soczewica - 1 garść
  • Pieczarka - 300 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Jajko - 2 sztuki
  • Marchewka - 3 sztuki
  • Bułka tarta - 1 szklanka
  • Curry
  • Pieprz
  • Sól
  • Papryka słodka
  • Olej - do smażenia

Bardzo zdrowa i sycąca roślinna alternatywa!

Przygotowanie

Soczewicę namocz w wodzie, po około godzinie odcedź.

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ryż, soczewicę, kaszę i marchewki zalej wrzącą wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

Odstaw garnek na 20 minut, odcedź. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Do wystudzonej masy ryżowo-marchewkowej dodaj pieczarki z cebulą, jajka, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym oleju.

Oceń ten przepis