Kotlety wege
- -
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Ryż - 100 g
- Kasza jaglana - 1 garść
- Soczewica - 1 garść
- Pieczarka - 300 g
- Cebula - 1 sztuka
- Jajko - 2 sztuki
- Marchewka - 3 sztuki
- Bułka tarta - 1 szklanka
- Curry
- Pieprz
- Sól
- Papryka słodka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Soczewicę namocz w wodzie, po około godzinie odcedź.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ryż, soczewicę, kaszę i marchewki zalej wrzącą wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Odstaw garnek na 20 minut, odcedź. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Do wystudzonej masy ryżowo-marchewkowej dodaj pieczarki z cebulą, jajka, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym oleju.