Kotleciki z boczniaków z kaszą jaglaną
- 2 porcje
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
Kotlety z boczniaków:
- Boczniaki - 250 g
- Bułka tarta bezglutenowa
- Mąka bezglutenowa (użyłam mąki Mix It Schär)
- Jajko - 2 sztuki
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia
Kasza jaglana:
- Kasza jaglana - 200 g
- Pestki dyni - 30 g
- Oregano - 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie wrzątkiem, aby pozbawić ją goryczy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, czekamy, aż się rozgrzeje. Na rozgrzany olej wsypujemy sparzoną i odsączoną na sicie kaszę jaglaną. Prażymy ją około 2 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Doprawiamy solą i łyżeczką oregano, dodajemy pestki dyni. Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowana kasza jaglana pozbawiona jest całkowicie goryczki.
Boczniaki wyjmujemy delikatnie z opakowania (tak, aby się nie rozpadły), po czym opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy twarde nóżki. Przygotowujemy na osobnych talerzykach składniki panierki: mąkę, roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu, bułkę tartą. Kolejno panierujemy kawałki grzybów w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy opanierowane kawałki grzybów, aż się zezłocą. Po zdjęciu z patelni warto odsączyć kotlety z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.
Kotlety z boczniaków są najsmaczniejsze na gorąco, wprost z patelni. W połączeniu z kaszą jaglaną stanowią pyszne, sycące danie do wykonania w mgnieniu oka.
Przepis ukazał się w Bez Glutenu nr 8.