Kotleciki z boczniaków z kaszą jaglaną

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

Kotlety z boczniaków:

  • Boczniaki - 250 g
  • Bułka tarta bezglutenowa
  • Mąka bezglutenowa (użyłam mąki Mix It Schär)
  • Jajko - 2 sztuki
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Kasza jaglana:

  • Kasza jaglana - 200 g
  • Pestki dyni - 30 g
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Kotlety z boczniaków a’la schabowe. Z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy jaglanej to pełnowartościowe bezmięsne danie obiadowe lub kolacyjne dla 2 głodnych osób. Przed panierowaniem grzyby można oprószyć ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie wrzątkiem, aby pozbawić ją goryczy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, czekamy, aż się rozgrzeje. Na rozgrzany olej wsypujemy sparzoną i odsączoną na sicie kaszę jaglaną. Prażymy ją około 2 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Doprawiamy solą i łyżeczką oregano, dodajemy pestki dyni.  Gotujemy kaszę na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowana kasza jaglana pozbawiona jest całkowicie goryczki.

Boczniaki wyjmujemy delikatnie z opakowania (tak, aby się nie rozpadły), po czym opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy twarde nóżki. Przygotowujemy na osobnych talerzykach składniki panierki: mąkę, roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu, bułkę tartą. Kolejno panierujemy kawałki grzybów w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.

Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy opanierowane kawałki grzybów, aż się zezłocą. Po zdjęciu z patelni warto odsączyć kotlety z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku.

Kotlety z boczniaków są najsmaczniejsze na gorąco, wprost z patelni. W połączeniu z kaszą jaglaną stanowią pyszne, sycące danie do wykonania w mgnieniu oka.

Przepis ukazał się w Bez Glutenu nr 8.

Oceń ten przepis