Korzenna zupa z suszonych owoców

Oceń przepis

Średnia ocena: 2.5
  • 6 porcji
  • 45 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Śliwki suszone - 150 g
  • Gruszki suszone - 120 g
  • Jabłka suszone - 120 g
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Wiśnie suszone (opcjonalnie) - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Goździki - 2 łyżeczki
  • Ziele angielskie - 8-10 ziaren
  • Liść laurowy - 4 szt.
  • Ocet - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Śmietana 18% - 300 ml (możesz użyć mleko kokosowe)
  • Skrobia kukurydziana - 1 łyżka (do zagęszczenia, opcjonalnie)
  • Woda - 2000 ml

Przygotowanie

Goździki, cynamon umieść w małym bawełnianym woreczku i zamknij szczelnie. Wodę zagotuj, dodaj suszone owoce, cukier, ocet, przyprawy w woreczku, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko 20 – 30 minut. Mąkę wymieszaj z śmietaną, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 2 – 3 minuty na małym ogniu. Zupa jest najlepsza po 3 – 4 godzinach, ponownie podgrzana. Przed powtórnym podgrzaniem zupy usuń przyprawy z zupy.

Oceń ten przepis