Korzenna zupa z suszonych owoców
- 6 porcji
- 45 minut
- Średnie
Składniki:
- Śliwki suszone - 150 g
- Gruszki suszone - 120 g
- Jabłka suszone - 120 g
- Rodzynki - 2 łyżki
- Wiśnie suszone (opcjonalnie) - 2 łyżki
- Cukier - 2 łyżki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Goździki - 2 łyżeczki
- Ziele angielskie - 8-10 ziaren
- Liść laurowy - 4 szt.
- Ocet - 2 łyżki
- Sól - szczypta
- Śmietana 18% - 300 ml (możesz użyć mleko kokosowe)
- Skrobia kukurydziana - 1 łyżka (do zagęszczenia, opcjonalnie)
- Woda - 2000 ml
Przygotowanie
Goździki, cynamon umieść w małym bawełnianym woreczku i zamknij szczelnie. Wodę zagotuj, dodaj suszone owoce, cukier, ocet, przyprawy w woreczku, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko 20 – 30 minut. Mąkę wymieszaj z śmietaną, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 2 – 3 minuty na małym ogniu. Zupa jest najlepsza po 3 – 4 godzinach, ponownie podgrzana. Przed powtórnym podgrzaniem zupy usuń przyprawy z zupy.