Koronkowy Łabędź z ciasta naleśnikowego
- 5 porcji
- 15 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mieszanka bezglutenowa - 250 g
- Zamiennik do jajek - 1 czubata łyżka
- Woda - do konsystencji ciasta naleśnikowego
- lub Twoje ulubione ciasto naleśnikowe
Nadzienie:
- Sałata rzymska - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Ogórek gruntowy 5 sztuk lub ogórek szklarniowy mały - 1 sztuka
- Ser żółty - 5 plastrów
- Szczypiorek - duży pęczek
- Pomidor duży - 1 sztuka
- Papryka czerwona mała - 1 sztuka
- Keczup bezglutenowy
- Sos tatarski bezglutenowy
Nadzienie na słodko:
- jabłko - 1 duże
- jagody leśne
- dżem lub krem czekoladowy lub słodki serek
Oraz
- rękaw cukierniczy lub torebka strunowa, patelnia, olej
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe:
- Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe, ciasto musi być gęste, aby się zbytnio nie rozlewało.
- Ciasto naleśnikowe przelej do rękawa cukierniczego, w takiej ilości by można go było zamknąć (gdy nie masz rękawa użyj butelki plastikowej z niewielką dziurką, torebki strunowej z wyciętym 0,3 cm otworem lub wykonaj tubę z papieru do pieczenia).
- Utnij róg rękawa cukierniczego tak, by po wyciśnięciu na talerz pasek ciasta miał szerokość ok. 3-4 mm.
- Rozgrzej patelnię i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj swój własny wzór koronki. Zacznij od środka. Pamiętaj by poszczególne elementy były ze sobą dobrze połączone.
- WAŻNE: naleśnika trzeba przewrócić rękami.
- Kształty naleśników można robić dowolne, zachowując ażurowe dziurki. Można zrobić kwiatka, serce – ograniczeniem jest wyłącznie nasza wyobraźnia.
Nadzienie na słono:
- Wszystkie warzywa umyj i osusz, szczypiorek odłóż na bok, z sałaty wytnij grube części liści, z pomidora usuń części z nasionami i pokrój go w paski.
- Wszystkie pozostałe składniki pokrój w paski.
- Na ażurowy naleśnik połóż 2-3 liście sałaty, następnie na środku ułóż dowolnie skomponowane nadzienie. Zwróć uwagę by części warzyw artystycznie wystawały z obu stron naleśnika.
- Dodaj ulubiony sos lub keczup i zwiń w ten sposób by ciasto z końca naleśnika zachodziło na zwiniętego w rulon „łabędzia”.
- Przekrój na połowę. Można wywinąć koronkowy ogon łabędzia lub pozostawić stojący.
Nadzienie na słodko:
- Jabłko pokrój na szatkownicy na cieniutkie plastry i sparz. Zrobią się wtedy miękkie i plastyczne.
Na naleśniku ułóż jabłka posmaruj dżemem lub kremem lub serkiem, obsyp jagodami i zwiń rulony tak jak wyżej. - Przekrój na pół. Można udekorować bitą śmietaną, cukrem pudrem lub cukrem strzelającym. Smacznego!