Koronkowy Łabędź z ciasta naleśnikowego

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 5 porcji
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mieszanka bezglutenowa - 250 g
  • Zamiennik do jajek - 1 czubata łyżka
  • Woda - do konsystencji ciasta naleśnikowego
  • lub Twoje ulubione ciasto naleśnikowe

Nadzienie:

  • Sałata rzymska - 1 sztuka
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Ogórek gruntowy 5 sztuk lub ogórek szklarniowy mały - 1 sztuka
  • Ser żółty - 5 plastrów
  • Szczypiorek - duży pęczek
  • Pomidor duży - 1 sztuka
  • Papryka czerwona mała - 1 sztuka
  • Keczup bezglutenowy
  • Sos tatarski bezglutenowy

Nadzienie na słodko:

  • jabłko - 1 duże
  • jagody leśne
  • dżem lub krem czekoladowy lub słodki serek

Oraz

  • rękaw cukierniczy lub torebka strunowa, patelnia, olej

Moja kuchnia bezglutenowa pełna jest zapachów i smaków. Uwielbiam, gdy danie cieszy najpierw oczy a potem kubki smakowe. W moim domu dieta bezglutenowa dotyczy wszystkich domowników. Danie można podawać na słodko, na słono a nawet na ostro. Może być całkowicie wegańskie lub tylko bezglutenowe. Łatwo połączyć tu nietolerancje i upodobania różnych osób, poprzez odpowiedni dobór nadzienia.
To pomysł dla dorosłych i dla dzieci. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym na którym zorganizujemy dla dzieci mini warsztaty kulinarne. Koronkowy Łabędź może być inspiracją do stworzenia własnego dania popisowego. Wspaniałej zabawy i ciekawych oryginalnych smaków.

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe:
  1. Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe, ciasto musi być gęste, aby się zbytnio nie rozlewało.
  2. Ciasto naleśnikowe przelej do rękawa cukierniczego, w takiej ilości by można go było zamknąć (gdy nie masz rękawa użyj butelki plastikowej z niewielką dziurką, torebki strunowej z wyciętym 0,3 cm otworem lub wykonaj tubę z papieru do pieczenia).
  3. Utnij róg rękawa cukierniczego tak, by po wyciśnięciu na talerz pasek ciasta miał szerokość ok. 3-4 mm.
  4. Rozgrzej patelnię i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj swój własny wzór koronki. Zacznij od środka. Pamiętaj by poszczególne elementy były ze sobą dobrze połączone.
  5. WAŻNE: naleśnika trzeba przewrócić rękami. 
  6. Kształty naleśników można robić dowolne, zachowując ażurowe dziurki. Można zrobić kwiatka, serce – ograniczeniem jest wyłącznie nasza wyobraźnia.
Nadzienie na słono:
  1. Wszystkie warzywa umyj i osusz, szczypiorek odłóż na bok, z sałaty wytnij grube części liści, z pomidora usuń części z nasionami i pokrój go w paski.
  2. Wszystkie pozostałe składniki pokrój w paski.
  3. Na ażurowy naleśnik połóż 2-3 liście sałaty, następnie na środku ułóż dowolnie skomponowane nadzienie. Zwróć uwagę by części warzyw artystycznie wystawały z obu stron naleśnika.
  4. Dodaj ulubiony sos lub keczup i zwiń w ten sposób by ciasto z końca naleśnika zachodziło na zwiniętego w rulon „łabędzia”.
  5. Przekrój na połowę. Można wywinąć koronkowy ogon łabędzia lub pozostawić stojący.
Nadzienie na słodko:
  1. Jabłko pokrój na szatkownicy na cieniutkie plastry i sparz. Zrobią się wtedy miękkie i plastyczne.
    Na naleśniku ułóż jabłka posmaruj dżemem lub kremem lub serkiem, obsyp jagodami i zwiń rulony tak jak wyżej.
  2. Przekrój na pół. Można udekorować bitą śmietaną, cukrem pudrem lub cukrem strzelającym. Smacznego!

Oceń ten przepis