Kopytka

- 1 porcja
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Ziemniak - 500 g
- Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 50 g
- Jajko - 1 sztuka
- Sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane gorące ziemniaki porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić.
Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę bezglutenową, sól, dokładnie wyrobić na stolnicy, lekko podsypując mąką. Tylko tyle, żeby ciasto podczas formowania nie przyklejało się do stolnicy. Odrywać po kawałku ciasta, toczyć cienki wałek, lekko go spłaszczyć, zrobić na spłaszczonej stronie ozdobną krateczkę tępą stroną noża i kroić ukośnie na kopytka. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować do momentu aż wypłyną. Wykładać łyżką cedzakową na talerz.
