Kopytka

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Ziemniak - 500 g
  • Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 50 g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Sól do smaku

Kopytka to danie które można podawać na wiele sposobów. Począwszy od podstawowej wersji z roztopionym masłem (ew. z bułeczką tartą) lub z różnymi sosami (pieczarkowym, serowym lub mięsnym). Najsmaczniejsze ze świeżo gotowanych ziemniaków,  ale można też zrobić z zimnych ziemniaków z poprzedniego dnia. Zamiast mieszanki mącznej można dodać dowolną mąkę bezglutenową.

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane gorące ziemniaki porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić.

Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę bezglutenową, sól, dokładnie wyrobić na stolnicy, lekko podsypując mąką. Tylko tyle, żeby ciasto podczas formowania nie przyklejało się do stolnicy.  Odrywać po kawałku ciasta, toczyć cienki wałek, lekko go spłaszczyć, zrobić na spłaszczonej stronie ozdobną krateczkę tępą stroną noża i kroić ukośnie na kopytka. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować do momentu aż wypłyną. Wykładać łyżką cedzakową na talerz.

Oceń ten przepis