Kopiec Kreta
- 6 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąk bezglutenowych (mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana w stosunku 1:1)
- 1/2 szklanki kakao
Nadzienie:
- 4 duże banany
- 700 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 70 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Upiec biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (pomijając brzegi formy).
- Mąkę i kakao wymieszać i przesiać dwukrotnie.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić w misie miksera prawie na sztywno.
- Następnie dodawać stopniowo, po łyżce cukier, cały czas miksując. Po paru minutach białka powinny być lśniące i sztywne.
- Nadal ubijając dodawać żółtka po jednym, wrzucać kolejne gdy poprzednie wmiesza się w białka. Odstawić mikser.
- Do ubitej masy dodawać przesianą mąkę z kakao i ostrożnie mieszać. Im delikatniej się to zrobi, tym mniej piana opadnie i biszkopt będzie bardziej puszysty.
- Gotowe, jednolite ciasto przelać do formy i piec przez ok. 30-35 minut w temperaturze 170 ºC (do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy).
- Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika i rzucić energicznie o blat stołu. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Wystudzony biszkopt uwolnić z formy, przejeżdżając cienkim nożem pomiędzy brzegiem tortownicy a ciastem. Odkleić papier do pieczenia od spodu biszkoptu. Postawić go na paterze/talerzu i przy pomocy łyżki wydrążyć w nim otwór, tak aby powstała „miseczka” o ściankach i podstawie równej grubości. Okruchy odkładać do miski. Obrać banany i ułożyć jeden obok drugiego w wydrążeniu.
Przygotować nadzienie. Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać parę łyżeczek do upłynnionej żelatyny (jeśli zbyt szybko wiąże, delikatnie ją podgrzewać – ja najczęściej wkładam wtedy na chwilę naczynko z żelatyną do gorącej wody). Stopniowe dodawanie śmietany do żelatyny zapobiega nagłemu spadkowi temperatury i powstaniu grudek w masie. Kiedy żelatyna jest już letnia, włączyć ponownie mikser i na szybkich obrotach wmieszać ją w ubitą wcześniej śmietankę. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na banany i uformować kształt kopca. Wierzch pokryć okruchami biszkoptu, lekko dociskając. Włożyć do lodówki, do stężenia. Podawać schłodzone.