Kolorowy omlet z pyszną bułką z szynką
- 1 porcja
- 15 minut
- Łatwe
Składniki:
Omlet
- Jajka - 3 sztuki
- Szpinak (świeży) - 1 garść
- Masło - 2 łyżki
- Czosnek - 1/2 ząbka
- Mała cebula - 1/2 główki
- Mleko - 5 łyżek
- Ser (np. mozzarella, parmezan, gouda) - 40 g
- Szynka - 40 g lub 2 plasterki
- Mała marchew - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 3 gałązki
- Sól - szczypta
- Pieprz - szczypta
Dodatkowo
- Bułka bezglutenowa - 1 sztuka
- Masło - 1 łyżka (do posmarowania bułki)
- Szynka - 1 plasterek
- Szpinak (świeży) - 1 garść
- Mała papryka - 1/3 sztuki
Przygotowanie
Opłucz i osusz szpinak. Podgrzej na patelni masło, dodaj pokrojone na drobną kostkę: czosnek i cebulę, i chwilę to podsmaż. Dołóż na patelnię szpinak i mieszając, smaż go przez ok. 1-2 minuty do momentu, aż odrobinę zwiędnie. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika.
Wbij jajka do miski, dodaj mleko, sól, pieprz, roztrzep wszystko energicznie widelcem.
Marchew oraz ser zetrzyj na tarce, a natkę pietruszki i szynkę pokrój w mniejsze kawałki, następnie dodaj do masy jajecznej. Dołóż do tego także szpinak z czosnkiem i cebulą. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, do jak najlepszego połączenia się składników.
Podgrzej na patelni drugą łyżkę masła, rozprowadź je po całej powierzchni naczynia. Wlej przygotowaną masę na patelnię.
Ustaw mały ogień, przykryj patelnię pokrywą i podgrzewaj, aż masa się zetnie (przez ok. 5 minut). Alternatywnie – dla jeszcze lepszego efektu – po dwóch minutach podsmażania (bez przykrycia) możesz też wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
W tym czasie możesz przygotować resztę. Przekrój bułkę na pół, posmaruj obie jej części masłem, ułóż na jednej z nich umyty szpinak, szynkę i pokrojone kawałki papryki, a następnie przykryj drugą połową bułki.
Gotowy omlet zdejmij z patelni i odłóż na chwilę, aby stał się odrobinę chłodniejszy (ok. 2 minuty), po czym pokrój na kawałki i umieść w lunchboxie. Dołóż do tego przygotowaną bułkę i opcjonalnie: pokrojoną w kawałki marchewkę lub paprykę 😉