Kolorowa sałatka z brokułem
- 5 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Brokuł - 1 sztuka
- Papryka czerwona - 1 sztuka
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka
- Jajko - 4 sztuki
- Ogórek konserwowy - 4-5 sztuk
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Pieprz
- Sól
- Cukier kryształ - szczypta
- Bazylia
- Oregano
- Zioła prowansalskie
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
Przygotowanie
Z brokułu oddzielamy różyczki, gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej (wystarczy szczypta cukru), wodzie przez około 5 min., tak żeby brokuł był lekko twardawy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Ogórki i paprykę kroimy w grubszą kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki, kiedy brokuł przestygnie.
W miseczce rozrabiamy majonez z jogurtem i przyprawami. Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.