Kolorowa sałatka z bekonem
- 1 porcja
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mix sałat - 1 duża garść
- Papryka czerwona - 1/2 szt. (średniej)
- Ogórek kiszony - 1 szt. (średni)
- Cebula czerwona - 1/2 szt. (małej)
- Pomidorki koktajlowe - 3 szt. (duże)
- Czerwona fasola - 2 duże łyżki
- Bekon - 3 plastry
sos:
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- Miód- 1/4 łyżeczki
- Sok z cytryny- 3-5 kropli
- Koperek - 1/3-1/2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Na suchej patelni smażymy bekon z obu stron do zarumienienia. Gotowy odkładamy do przestygnięcia na ręcznik papierowy.
Do pudełka/miski wrzucamy dużą garść miksu sałat. Dodajemy pokrojone warzywa (Ja paprykę kroję w kostkę, ogórka w póltalarki, pomidorki na ćwiartki, cebulę w piórka ale każdy może to robić wg uznania) i fasolę bez zalewy. Nie solimy, dzięki czemu warzywa nie stracą swojej chrupkości.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w pojemniczku/słoiczku i mieszamy.
Przestudzony bekon dzielimy na mniejsze kawałki – ja używam do tego celu nożyczek. Dobrze jest mieć go w osobnej przegródce lub pojemniku żeby nie zmiękł.
Wszystko połączyć ze sobą tuż przed jedzeniem.
Smacznego!