Kolorowa sałatka z bekonem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 1 porcja
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mix sałat - 1 duża garść
  • Papryka czerwona - 1/2 szt. (średniej)
  • Ogórek kiszony - 1 szt. (średni)
  • Cebula czerwona - 1/2 szt. (małej)
  • Pomidorki koktajlowe - 3 szt. (duże)
  • Czerwona fasola - 2 duże łyżki
  • Bekon - 3 plastry

sos:

  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód- 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny- 3-5 kropli
  • Koperek - 1/3-1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka dobra na każdą okazję.
Można ją modyfikować wedle własnych upodobań i dodawać wszystkie warzywa, na które mamy ochotę lub które akurat posiadamy w domu. Bekon możemy zastąpić kurczakiem, szynką czy tofu robiąc z niej danie wegańskie ?

Przygotowanie

Na suchej patelni smażymy bekon z obu stron do zarumienienia. Gotowy odkładamy do przestygnięcia na ręcznik papierowy.

Do pudełka/miski wrzucamy dużą garść miksu sałat. Dodajemy pokrojone warzywa (Ja paprykę kroję w kostkę,  ogórka w póltalarki, pomidorki na ćwiartki, cebulę w piórka ale każdy może to robić wg uznania) i fasolę bez zalewy. Nie solimy, dzięki czemu warzywa nie stracą swojej chrupkości.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w pojemniczku/słoiczku i mieszamy.

Przestudzony bekon dzielimy na mniejsze kawałki – ja używam do tego celu nożyczek. Dobrze jest mieć go w osobnej przegródce lub pojemniku żeby nie zmiękł.

Wszystko połączyć ze sobą tuż przed jedzeniem.

Smacznego!

Oceń ten przepis