Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango
- 4 porcje
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego z kartonu, ja użyłam Real Thai
- 250 ml wody
- 1/4 szklanki drobnej tapioki (ok. 60 ml)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki musu z mango lub z malin (mogą być zmiksowane mrożone)
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie
W garnku zagotuj mleko kokosowe i wodę, na wrzątek wsyp kuleczki tapioki i cukier. Często mieszając gotuj bez przykrycia przez ok. 20-30 minut aż tapioka stanie się przezroczysta. Wyłącz, zostaw na kolejne 15 minut. Przelej do miseczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzącej wody, mieszaj aż kryształki się rozpuszczą. Do rozpuszczonej galaretki dodaj mus z mango, wymieszaj dokładnie. Gęstniejący mus z mango wylej na wierzch ostudzonego deseru z tapioki. Deser możesz dodatkowo udekorować owocami, listkami świeżej mięty lub melisy. Można od razu podawać (ciepłe i półpłynne) lub odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Uwagi:
- Jeśli mus z mango jest słodzony, wybierz galaretkę bez cukru.
- Jeśli używasz świeżych malin, mus możesz dodatkowo przetrzeć przez sitko usuwając nasionka.
- Kuleczki nie tylko podczas gotowania, ale jeszcze w trakcie stygnięcia powiększają swoją objętość przez co pudding lekko gęstnieje podczas studzenia.
- Jeśli użyjesz dużych kulek tapioki, czas gotowania może się podwoić.