Kokosowy pudding z tapioki z musem z mango

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 250 ml mleka kokosowego z kartonu, ja użyłam Real Thai
  • 250 ml wody
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki (ok. 60 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki musu z mango lub z malin (mogą być zmiksowane mrożone)
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

Jest to kolorowy i lekki deser z tapioki z musem z mango, lekko słodki. Kto lubi słodsze desery może dodać więcej cukru. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dobrze ugotowana tapioka powinna być trochę płynna, nie może być sztywna, bo pudding gęstnieje podczas studzenia. Aby pudding nie był za tłusty, mieszam mleko kokosowe z wodą lub innym rodzajem mleka (zwykłego lub roślinnego). Jeśli użyjesz innego, nietłustego mleka roślinnego, nie trzeba rozcieńczać go wodą.

Przygotowanie

W garnku zagotuj mleko kokosowe i wodę, na wrzątek wsyp kuleczki tapioki i cukier. Często mieszając gotuj bez przykrycia przez ok. 20-30 minut aż tapioka stanie się przezroczysta. Wyłącz, zostaw na kolejne 15 minut. Przelej do miseczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.

Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzącej wody, mieszaj aż kryształki się rozpuszczą. Do rozpuszczonej galaretki dodaj mus z mango, wymieszaj dokładnie. Gęstniejący mus z mango wylej na wierzch ostudzonego deseru z tapioki. Deser możesz dodatkowo udekorować owocami, listkami świeżej mięty lub melisy. Można od razu podawać (ciepłe i półpłynne) lub odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Uwagi:

  • Jeśli mus z mango jest słodzony, wybierz galaretkę bez cukru.
  • Jeśli używasz świeżych malin, mus możesz dodatkowo przetrzeć przez sitko usuwając nasionka.
  • Kuleczki nie tylko podczas gotowania, ale jeszcze w trakcie stygnięcia powiększają swoją objętość przez co pudding lekko gęstnieje podczas studzenia.
  • Jeśli użyjesz dużych kulek tapioki, czas gotowania może się podwoić.

Oceń ten przepis