Kokosowe kulki z serkiem mascarpone

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 50 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 300g serka mascarpone
  • 400g białej czekolady bezglutenowej
  • 100g drobnych wiórków kokosowych

Do obtoczenia:

  • Wiórki kokosowe lub płatki migdałów

Kulki kokosowe w smaku a’la rafaello rozpływają się w ustach! Zachwycą każde podniebienie! Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na przyjęcie i święta!

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  3. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać. Do tego dodać wiórki kokosowe i wymieszać raz jeszcze.
  4. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować kulki (około 20-30min)
  5. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3-5cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach. Można również użyć płatków migdałów, tylko wcześniej należy je pokruszyć.
  6. Kulki przechowywać w lodówce.

Oceń ten przepis