Kluski śląskie

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Ziemniak - ok. 0,6 kg
  • Skrobia ziemniaczana bezglutenowa - ok. 90 g
  • Jajko - 1 szt.
  • Sól - troszkę

Przygotowanie

Obrać tyle ziemniaków, aby obranych było 0,5 kg.

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać i poczekać aż nieco przestygną.

Wstawić duży garnek osolonej wody do gotowania klusek.

Ziemniaki przecisnąć przez wyciskarkę do ziemniaków do garnka w którym się gotowały.

Masę lekko ugnieść i wyjąć łyżką 1/4 na bok. W powstałą dziurę nasypać skrobię.

Do masy wbić jajko, dodać wyjęte ziemniaki i lekko osolić.

Całość dokładnie wyrobić i od razu lepić kluski, bo po ok. 10 minutach ciasto zacznie nam płynąć.

Z garnka wyjmować porcje łyżeczką do herbaty. Rolować z nich kulki i po zrobieniu zagłębienia czubkiem palca odkładać ja na talerz do gotowania.

Po uformowaniu wszystkich klusek wrzucać je partiami do garnka z gorącą wodą i wyławiać łyżką cedzakową gdy już wypłyną.

Co kilka partii klusek wodę trzeba lekko dosolić.

Oceń ten przepis