Kluski śląskie
- 3 porcje
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Ziemniak - ok. 0,6 kg
- Skrobia ziemniaczana bezglutenowa - ok. 90 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - troszkę
Przygotowanie
Obrać tyle ziemniaków, aby obranych było 0,5 kg.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać i poczekać aż nieco przestygną.
Wstawić duży garnek osolonej wody do gotowania klusek.
Ziemniaki przecisnąć przez wyciskarkę do ziemniaków do garnka w którym się gotowały.
Masę lekko ugnieść i wyjąć łyżką 1/4 na bok. W powstałą dziurę nasypać skrobię.
Do masy wbić jajko, dodać wyjęte ziemniaki i lekko osolić.
Całość dokładnie wyrobić i od razu lepić kluski, bo po ok. 10 minutach ciasto zacznie nam płynąć.
Z garnka wyjmować porcje łyżeczką do herbaty. Rolować z nich kulki i po zrobieniu zagłębienia czubkiem palca odkładać ja na talerz do gotowania.
Po uformowaniu wszystkich klusek wrzucać je partiami do garnka z gorącą wodą i wyławiać łyżką cedzakową gdy już wypłyną.
Co kilka partii klusek wodę trzeba lekko dosolić.