kimbap po polsku

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Suchy ryż do sushi - 500 g
  • Wodorosty nori - 8 arkuszy
  • Marchewka - 1 szt.
  • Ogórek - 1 duży szt. szklarniowy lub 6 szt. gruntowych
  • Czerwonej papryki - 1/2 szt.
  • Szczypiorek - 2 pęczki
  • Mango - 1/2 szt.
  • Czerwona kapusta - 1 liść
  • Rzodkiewka - kilka szt.
  • Sałata masłowa - 1 szt.
  • Awokado - 1/2 szt.
  • Serek naturalny - 1 opakowanie
  • Makrela wędzona
  • Tuńczyk w oleju
  • Łosoś wędzony na ciepło
  • Łosoś wędzony na zimno
  • Ocet ryżowy - 9 łyżek
  • Cukier - 6 łyżeczek
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Dodatek: marynowany imbir, wasabi

Bardzo lubię kuchnie z różnych stron świata. Czasami trudno przenieść na swój domowy grunt oryginalne przepisy z innych rejonów. Zazwyczaj, związane jest to z ograniczeniami w diecie ( alergie, nietolerancje, nadwrażliwości). Jednak, gdy uda się stworzyć danie, choćby tylko inspirowane oryginałem, które trafi w gusta smakowe domowników – radość, uśmiech, cudowne uczucie, że znowu się udało. Ostateczny dobór dodatków pozostawiam  czytelnikom – życzę smacznego 🙂

Przygotowanie

Sos do ryżu:
ocet, cukier i sól – mieszamy, aż sól i cukier się rozpuszczą

  • Ugotowany, ale jeszcze ciepły ryż, zaprawiam sosem i pozostawiam do ostygnięcia.

w tym czasie:

  • Marchewkę obraną i kroję na kawałki ok 10 cm a następnie w cienkie słupki
  • Z ogórka z skórką wydrążam środek (cześć z pestkami) i kroję w słupki ( mogą być grubsze niż marchewka
  • Paprykę kroję w paski o szerokości ok 0,8 cm.
  • Z kapusty wycinam gruby środek liścia i pozostała część kroję na cięcie paski.
  • Z liści sałaty wycinam grube środki.
  • Rzodkiewkę kroje na cienkie plasterki
  • Mango i awokado obieram ze skórki i kroje w paski
  • Rybę kroje w paski  ( jeśli trzeba usuwam skórę, ości, odsączam z oleju)

Zwijanie rolek

  • Na macie bambusowej kładę nori (wodorosty)
  • Łyżkę zanurzam w zimniej wodzie, nabieram nią ryżu i delikatnie rozkładam na nori, zostawiając 2 cm ” margines na górze nori ( potrzebny będzie do sklejenia rolki
  • Na ryżu układam paskami (4 warianty)
    (1) tuńczyk, serek kremowy, kilkanaście szczypiorków, papryka czerwona, ogórek
    (2) makrela , serek kremowy, zrolowane liście sałaty, rmarchewka, ogórek,
    (3) łosoś wręczony na ciepło, avocado, serek, szczypiorek, kapusta czerwona
    (4) łosoś w∑zony na zimno, serek, ogórek, rzodkiewka, mango, sałata
  • Zwijam gruby rulon
  • Kroimy na na ok 1,5-2 cm kawałki
  • Podajemy z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem

Oceń ten przepis