Kimbap (koreańskie sushi) – po polsku

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Suchy ryż do sushi - 500 g
  • Wodorosty nori - 8 arkuszy

Dodatki:

  • Marchewka - 1 szt.
  • Ogórek - 1 duży szt. szklarniowy lub 6 szt. gruntowych
  • Czerwona papryka - 1/2 szt.
  • Szczypiorek - 2 pęczki
  • Mango - 1/2 szt.
  • Czerwona kapusta - 1 liść
  • Rzodkiewka - kilka szt.
  • Sałata masłowa - 1 szt.
  • Awokado - 1/2 szt.
  • Serek naturalny - 1 opakowanie
  • Makrela wędzona
  • Tuńczyk w oleju
  • Łosoś wędzony na ciepło
  • Łosoś wędzony na zimno

Zaprawa do ryżu

  • Ocet ryżowy - 9 łyżek
  • Cukier - 6 łyżeczek
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Dodatek: marynowany imbir, wasabi

Bardzo lubię kuchnie z różnych stron świata. Czasami trudno przenieść na swój domowy grunt oryginalne przepisy z innych rejonów. Zazwyczaj, związane jest to z ograniczeniami w diecie ( alergie, nietolerancje, nadwrażliwości). Jednak, gdy uda się stworzyć danie, choćby tylko inspirowane oryginałem, które trafi w gusta smakowe domowników – radość, uśmiech, cudowne uczucie, że znowu się udało. Ostateczny dobór dodatków pozostawiam  czytelnikom – życzę smacznego 🙂

Przygotowanie

Gotuję ryż do sushi według przepisu na opakowaniu.

Sos do ryżu:
Ocet, cukier i sól – mieszam, aż sól i cukier się rozpuszczą. Ugotowany, ale jeszcze ciepły ryż, zaprawiam sosem i pozostawiam do ostygnięcia.

W tym czasie:

  • marchewkę obraną kroję na kawałki ok. 10 cm, a następnie w cienkie słupki
  • z ogórka z skórką wydrążam środek (czyli cześć z pestkami) i kroję w słupki ( mogą być grubsze niż marchewka
  • paprykę kroję w paski o szerokości ok. 0,8 cm
  • z kapusty wycinam gruby nerw liścia i pozostałą część kroję na cienki paski
  • z liści sałaty wycinam grube środki
  • rzodkiewkę kroję na cienkie plasterki
  • mango i awokado obieram ze skórki i kroję w paski
  • rybę kroję w paski  ( jeśli trzeba usuwam skórę, ości, odsączam z oleju)

Zwijanie rolek:

  • na macie bambusowej kładę nori (wodorosty)
  • łyżkę zanurzam w zimniej wodzie, nabieram nią ryżu i delikatnie rozkładam na nori, zostawiając 2 cm margines na górze nori ( potrzebny będzie do sklejenia rolki)
  • na ryżu układam paskami (4 warianty):
    (1) tuńczyk, serek kremowy, kilkanaście szczypiorków, papryka czerwona, ogórek
    (2) makrela, serek kremowy, zrolowane liście sałaty, marchewka, ogórek
    (3) łosoś wędzony na ciepło, avocado, serek, szczypiorek, kapusta czerwona
    (4) łosoś wędzony na zimno, serek, ogórek, rzodkiewka, mango, sałata
  • zwijam gruby rulon
  • kroję na na ok. 1,5-2 cm kawałki
  • podaję z sosem sojowym, wasabi, marynowanym imbirem

Oceń ten przepis