Nie-sernik z kaszy jaglanej z galaretką kawową

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

Spód:

  • Orzechy ziemne lub inne - 2 szklanki
  • Daktyle suszone - ½ szklanki (namoczone w ciepłej wodzie na 15 minut jeśli bardzo suche)
  • Woda - 1-2 łyżki (jeśli potrzeba)
  • Sól - mała szczypta

Masa:

  • Kasza jaglana - ½ szklanki
  • Mleko kokosowe z puszki - 2 1/2 szklanki
  • Cukier brązowy lub kokosowy - 1/2 szklanki
  • Napar z kawy - 1/2 szklanki (b.mocny)
  • Likier kawowy (opcjonalnie) - 50-100 ml (do smaku)
  • Sól - mała szczypta
  • Dżem wiśniowy - mały słoiczek

Galaretka kawowa:

  • Napar z kawy - 3 szklanki (b. mocny)
  • Żelatyna - 4 łyżeczki (pełne)
  • Cukier (opcjonalnie) - do smaku

Aromatyczny kawowy „sernik” z kaszy jaglanej dla miłośników kawy.

W opisie nie uwzględniony został czas potrzebny na poszczególne etapy chłodzenia ciasta.

Przygotowanie

  1. Masa: kaszę jaglaną sparzyć wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzić na sitku. Do szerokiego garnuszka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, sól, wlać mleko kokosowe, 1/2 szklanki naparu kawy i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliła.
  2. Spód: gdy kasza się gotuje, zmiksować orzechy ziemne i ew. szczyptę soli na drobną kaszkę, dodać namoczone wcześniej i odsączone daktyle. Wszystko zmiksować na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód i brzegi tortownicy masą daktylowo-orzechową i odstawić do lodówki aby trochę stężała.
  3. Masa cd.: gdy kasza jaglana wchłonie prawie cały płyn i będzie miękka, zestawić z ognia. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładki budyń dodając na koniec likier kawowy. Budyń wylać na spód daktylowo-orzechowy. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce ok. godzinę. Stężałą masę pokryć cienką warstwą kwaśnego dżemu wiśniowego.
  4. Galaretka kawowa: napar kawowy podgrzać i do gorącego wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, ewentualnie dodać cukier (wg uznania). Odstawić do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wylać na zastudzoną masę jaglaną. Ciasto schłodzić w lodówce.

Opcje: Składniki na jedną tortownicę o średnicy 23 cm lub dwie o średnicy 17 cm.

Zamiast likieru można do masy dodać 1-2 łyżki aromatycznej drobno zmielonej kawy ziarnistej (surowej).

Część orzechów ziemnych (~1/2 szklanki) można z powodzeniem zastąpić  drobnymi bezglutenowymi płatkami owsianymi.

Oceń ten przepis