Nie-sernik z kaszy jaglanej z galaretką kawową
- 8 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
Spód:
- Orzechy ziemne lub inne - 2 szklanki
- Daktyle suszone - ½ szklanki (namoczone w ciepłej wodzie na 15 minut jeśli bardzo suche)
- Woda - 1-2 łyżki (jeśli potrzeba)
- Sól - mała szczypta
Masa:
- Kasza jaglana - ½ szklanki
- Mleko kokosowe z puszki - 2 1/2 szklanki
- Cukier brązowy lub kokosowy - 1/2 szklanki
- Napar z kawy - 1/2 szklanki (b.mocny)
- Likier kawowy (opcjonalnie) - 50-100 ml (do smaku)
- Sól - mała szczypta
- Dżem wiśniowy - mały słoiczek
Galaretka kawowa:
- Napar z kawy - 3 szklanki (b. mocny)
- Żelatyna - 4 łyżeczki (pełne)
- Cukier (opcjonalnie) - do smaku
Przygotowanie
- Masa: kaszę jaglaną sparzyć wrzącą wodą, po 5 minutach odcedzić na sitku. Do szerokiego garnuszka z grubym dnem wsypać odcedzoną kaszę, cukier, sól, wlać mleko kokosowe, 1/2 szklanki naparu kawy i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Uważać aby się nie przypaliła.
- Spód: gdy kasza się gotuje, zmiksować orzechy ziemne i ew. szczyptę soli na drobną kaszkę, dodać namoczone wcześniej i odsączone daktyle. Wszystko zmiksować na kleistą masę. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i zmiksować ponownie. Masa powinna być plastyczna.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód i brzegi tortownicy masą daktylowo-orzechową i odstawić do lodówki aby trochę stężała. - Masa cd.: gdy kasza jaglana wchłonie prawie cały płyn i będzie miękka, zestawić z ognia. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładki budyń dodając na koniec likier kawowy. Budyń wylać na spód daktylowo-orzechowy. Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce ok. godzinę. Stężałą masę pokryć cienką warstwą kwaśnego dżemu wiśniowego.
- Galaretka kawowa: napar kawowy podgrzać i do gorącego wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, ewentualnie dodać cukier (wg uznania). Odstawić do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wylać na zastudzoną masę jaglaną. Ciasto schłodzić w lodówce.
Opcje: Składniki na jedną tortownicę o średnicy 23 cm lub dwie o średnicy 17 cm.
Zamiast likieru można do masy dodać 1-2 łyżki aromatycznej drobno zmielonej kawy ziarnistej (surowej).
Część orzechów ziemnych (~1/2 szklanki) można z powodzeniem zastąpić drobnymi bezglutenowymi płatkami owsianymi.