Karp w cynamonie i goździkach

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • karp - 2 dzwonka
  • cebula - 1 szt.
  • goździki - kilka, ok. 5 lub więcej jeśli lubicie bardziej intensywne smaki
  • oliwa - łyżka do smażenia
  • sól, pieprz - szczypta do smaku
  • suszona mięta - ok. łyżeczki
  • bezglutenowa mąka - wysypać na talerzyk, w razie potrzeby dodać
  • bezglutenowa bułka tarta - jak wyżej
  • jajko - 1 szt.
  • cynamon - ok. łyżeczki
  • klarowane masło - ok. łyżki
  • kiszona kapusta - ok. 300g
  • jabłko - 1 szt.
  • oliwa - ok. 1,5 łyżki
  • suszony estragon - ok. łyżeczki
  • cukier - ok. łyżeczki
  • koperek - ok. łyżeczki
  • ziemniaki - według uznania

Dziś od Bezglutenowego Bloga przepis na wyjątkowego karpia, bo w panierce cynamonowej i pachnącej goździkami. Karp w cynamonie i goździkach pachnie świętami, ale smakuje nie tylko w świąteczne dni.

Przygotowanie

Dzwonka karpia obkładamy cebulą, goździkami i skrapiamy oliwą. Wcieramy suszoną miętę, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.

W międzyczasie kiszoną kapustę mieszamy ze startym na tarce jabłkiem, oliwą, cukrem i suszonym estragonem.

Dzwonka obtaczamy w mące, potem w jajku wymieszanym z mielonym cynamonem i na końcu w bułce tartej.

Obsmażamy na patelni, a później pieczemy w piekarniku razem z cebulką, którą był obłożony, goździkami. Podajemy z puree ziemniaczanym z koperkiem.

Oceń ten przepis