Karp w cynamonie i goździkach
- 2 porcje
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- karp - 2 dzwonka
- cebula - 1 szt.
- goździki - kilka, ok. 5 lub więcej jeśli lubicie bardziej intensywne smaki
- oliwa - łyżka do smażenia
- sól, pieprz - szczypta do smaku
- suszona mięta - ok. łyżeczki
- bezglutenowa mąka - wysypać na talerzyk, w razie potrzeby dodać
- bezglutenowa bułka tarta - jak wyżej
- jajko - 1 szt.
- cynamon - ok. łyżeczki
- klarowane masło - ok. łyżki
- kiszona kapusta - ok. 300g
- jabłko - 1 szt.
- oliwa - ok. 1,5 łyżki
- suszony estragon - ok. łyżeczki
- cukier - ok. łyżeczki
- koperek - ok. łyżeczki
- ziemniaki - według uznania
Przygotowanie
Dzwonka karpia obkładamy cebulą, goździkami i skrapiamy oliwą. Wcieramy suszoną miętę, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.
W międzyczasie kiszoną kapustę mieszamy ze startym na tarce jabłkiem, oliwą, cukrem i suszonym estragonem.
Dzwonka obtaczamy w mące, potem w jajku wymieszanym z mielonym cynamonem i na końcu w bułce tartej.
Obsmażamy na patelni, a później pieczemy w piekarniku razem z cebulką, którą był obłożony, goździkami. Podajemy z puree ziemniaczanym z koperkiem.