Karmelowy sernik na kruchym spodzie

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 16 porcji
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Kruchy spód

  • Mąka bezglutenowa (u mnie po równo kukurydzianej, ryżowej i skrobi ziemniaczanej) - 1 szklanka
  • Cukier - 1/3 szklanki
  • Margaryna - 80 g
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
  • Jajo - 1 sztuka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt suche)

Masa serowa

  • Twaróg sernikowy - 750 g
  • Kajmak - 300 g
  • Cukier waniliowy (opcjonalnie) - 1 opakowanie
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Jajka - 3 sztuki

Dekoracja

  • Kajmak - 100 g
  • Płatki migdałów - 50 g

Sernik idealnie sprawdzi się na święta. Kwasowość sera i słodycz kajmaku świetnie się równoważą, co nadaje sernikowi wspaniały smak.

Przygotowanie

Kruchy spód

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto. Wylepiamy nim blaszkę.

Masa serowa

  • Ser, kajmak, cukier i skrobię ziemniaczaną miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy po 1 jaju i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • Masę serową wylewamy na surowe ciasto.
  • Pieczemy w 180 stopniach C około 1 – 1,5 h (w zależności od piekarnika).
  • Upieczony i ostudzony sernik smarujemy kajmakiem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Przepis można znaleźć również na moim Facebook i Instagram @Zdrowo Bezglutenowo

Oceń ten przepis