Karmelowy sernik na kruchym spodzie
- 16 porcji
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
Kruchy spód
- Mąka bezglutenowa (u mnie po równo kukurydzianej, ryżowej i skrobi ziemniaczanej) - 1 szklanka
- Cukier - 1/3 szklanki
- Margaryna - 80 g
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1/2 łyżeczki
- Jajo - 1 sztuka
- Jogurt naturalny - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt suche)
Masa serowa
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Kajmak - 300 g
- Cukier waniliowy (opcjonalnie) - 1 opakowanie
- Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
- Jajka - 3 sztuki
Dekoracja
- Kajmak - 100 g
- Płatki migdałów - 50 g
Przygotowanie
Kruchy spód
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto. Wylepiamy nim blaszkę.
Masa serowa
- Ser, kajmak, cukier i skrobię ziemniaczaną miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie dodajemy po 1 jaju i krótko miksujemy do połączenia składników.
- Masę serową wylewamy na surowe ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach C około 1 – 1,5 h (w zależności od piekarnika).
- Upieczony i ostudzony sernik smarujemy kajmakiem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Przepis można znaleźć również na moim Facebook i Instagram @Zdrowo Bezglutenowo