Karkówka z owocami z rękawa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 5 porcji
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Karkówka - 1 kg
  • Jabłko średnie - 2-3 sztuki
  • Mandarynka - 4 sztuki
  • Marchewka - ½
  • Ananas w plastrach
  • Papryka słodka w proszku
  • Czosnek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

Karkówkę dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry. Delikatnie obsypać solą i pieprzem z każdej strony.

Oprószyć całe mięso słodką papryką, tymiankiem, oregano, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić olejem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Owoce obrać i podzielić na ćwiartki. Dodać plastry ananasa pokrojone na ćwiartki.

Marchewkę obrać i zetrzeć na grube paski.

Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do rękawa wraz z owocami i marchwią. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. 15 min przed końcem rozciąć folię. Podawać z ziemniakami z wody lub kopytkami.

Oceń ten przepis