Karkówka z owocami z rękawa
- 5 porcji
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Karkówka - 1 kg
- Jabłko średnie - 2-3 sztuki
- Mandarynka - 4 sztuki
- Marchewka - ½
- Ananas w plastrach
- Papryka słodka w proszku
- Czosnek
- Oregano
- Bazylia
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Rękaw do pieczenia
Przygotowanie
Karkówkę dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry. Delikatnie obsypać solą i pieprzem z każdej strony.
Oprószyć całe mięso słodką papryką, tymiankiem, oregano, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić olejem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Owoce obrać i podzielić na ćwiartki. Dodać plastry ananasa pokrojone na ćwiartki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grube paski.
Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do rękawa wraz z owocami i marchwią. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. 15 min przed końcem rozciąć folię. Podawać z ziemniakami z wody lub kopytkami.