Kapuśniaczki

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 40 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 310 ml letniego mleka
  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 550 g uniwersalnej mieszanki mąk np. Do It Uniwersal mix
  • 10 g suchych drożdży

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • Pieprz
  • Sól
  • Niewielka ilość oleju

Idealne do świątecznego czerwonego barszczu, na przyjęcie lub po prostu na obiad. Drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Przepis jest prosty, choć czasochłonny. Dla mnie te drożdżowe bułeczki to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów mojej babci, no a teraz w wersji bezglutenowej 🙂

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, wsypać cukier. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, dolewając przy tym wody. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, na około 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć trochę nadzienia. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie co 4-5 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem, ponownie pozostawić do podrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Farsz

Suszone grzyby przekładamy do miski i zalewamy wodą (2 szklanki). Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie całość (grzyby i wodę, w której się moczyły) przelewamy do garnka i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy zachowując osobno grzyby i osobno wywar. Po przestudzeniu grzyby drobno kroimy i odstawiamy na bok. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka i wlewamy naszą zalewę z grzybów. Jeśli płynu jest za mało dolewamy wodę (do wysokości kapusty). Gotujemy do miękkości pod przykryciem.

Pod koniec gotowania kapusty drobno kroimy cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do naszej kapusty wraz z pokrojonymi grzybami. Mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy do przestudzenia.

 

Oceń ten przepis