Kapuśniaczki
- 40 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 310 ml letniego mleka
- 60 g masła roztopionego i przestudzonego
- 0,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 550 g uniwersalnej mieszanki mąk np. Do It Uniwersal mix
- 10 g suchych drożdży
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 40 g suszonych grzybów
- 2 szklanki wody
- Pieprz
- Sól
- Niewielka ilość oleju
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, wsypać cukier. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, dolewając przy tym wody. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, na około 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć trochę nadzienia. Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie co 4-5 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem, ponownie pozostawić do podrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Farsz
Suszone grzyby przekładamy do miski i zalewamy wodą (2 szklanki). Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie całość (grzyby i wodę, w której się moczyły) przelewamy do garnka i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy zachowując osobno grzyby i osobno wywar. Po przestudzeniu grzyby drobno kroimy i odstawiamy na bok. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka i wlewamy naszą zalewę z grzybów. Jeśli płynu jest za mało dolewamy wodę (do wysokości kapusty). Gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Pod koniec gotowania kapusty drobno kroimy cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do naszej kapusty wraz z pokrojonymi grzybami. Mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy do przestudzenia.