Kanapka z pasztetem z wątróbki drobiowej
- 20 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Ulubiony chleb bezglutenowy lub bułki
Składniki na pasztet:
- Wątróbka drobiowa - 1 kg
- Cebula - 2 szt.
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchewka - 1 szt.
- Masło - 4 łyżki
- Bulion drobiowy - 250 ml (rozpuszczona kostka drobiowa bezglutenowa w gorącej wodzie)
- Przyprawy bezglutenowe: majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa myśliwska
- Do wykończenia kanapki potrzebujemy: ogórka zielonego, pomidora, sałatę
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek obieram. Kroję w małą kostkę. Do garnka dodaję łyżkę masła z cebulą i czosnkiem oraz startą marchewkę, podsmażam chwilę do zeszklenia cebuli.
W tym czasie oczyszczam wątróbkę, kroję ją na mniejsze kawałki, dodaję do garnka z cebulką i resztą warzyw, podsmażam dalej. Na samym końcu dodaję bulion oraz resztę przypraw wraz z resztą masła. Gotuję około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pasztet miksuję blenderem, przekładam do słoików, odstawiam do przestudzenia. Jeśli chcę przechowywać go dłużej pasteryzuję słoiki.
Tak przygotowany pasztet wykorzystuję do mojej kanapki.