Kanapka z kotletem z soczewicy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Ulubione pieczywo bezglutenowe - 2 bułki lub 4 kromki chleba
  • Soczewica - 1 puszka
  • Szczypiorek - 1 pęczek
  • Koperek - 1 pęczek
  • Bułka tarta bezglutenowa - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Sałata -1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórki kiszone
  • Ulubiony sos - ketchup, majonez, musztarda itp.
  • Jabłko - 1 szt.

Sycące kanapki z kotletem z soczewicy, dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawane z dowolnymi dodatkami lub zaproponowanymi poniżej.

Przygotowanie

Soczewicę odcedzić zostawiając kilka łyżek zalewy i zblendować według upodobania (u mnie nie na gładko, aby były wyczuwalne ziarenka).
Dodać poszatkowaną zielenię, bułkę tartą, posolić i posypać sporą ilością pieprzu. Dobrze jest dać go więcej, w przeciwnym razie kotlety będą mdłe.
Odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły i spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Uformować kotlety wielkością zbliżone do pieczywa, którego będziemy używać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.
Pieczywo polewamy sosem, u mnie ketchup i majonez, układamy liście sałaty i kotleta.
Wkładamy do pojemnika, obok układamy pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone i jabłko.

Oceń ten przepis