Kanapka z kotletem z soczewicy
- 2 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Ulubione pieczywo bezglutenowe - 2 bułki lub 4 kromki chleba
- Soczewica - 1 puszka
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Koperek - 1 pęczek
- Bułka tarta bezglutenowa - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Sałata -1 szt.
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórki kiszone
- Ulubiony sos - ketchup, majonez, musztarda itp.
- Jabłko - 1 szt.
Przygotowanie
Soczewicę odcedzić zostawiając kilka łyżek zalewy i zblendować według upodobania (u mnie nie na gładko, aby były wyczuwalne ziarenka).
Dodać poszatkowaną zielenię, bułkę tartą, posolić i posypać sporą ilością pieprzu. Dobrze jest dać go więcej, w przeciwnym razie kotlety będą mdłe.
Odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły i spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Uformować kotlety wielkością zbliżone do pieczywa, którego będziemy używać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 minut.
Pieczywo polewamy sosem, u mnie ketchup i majonez, układamy liście sałaty i kotleta.
Wkładamy do pojemnika, obok układamy pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone i jabłko.