Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podana porcja to śniadanie i drugie śniadanie do pracy/szkoły dla mnie i syna. Placuszki nie twardnieją. Nie są zbyt słodkie. Dla lubiących cynamon polecam zwiększyć jego ilość ?
Przygotowanie
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
- Dodajemy do miski pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na chwilę (ok. 5 min). Konsystencja będzie dość rzadka. Smażymy na suchej nagrzanej patelni na średniej mocy palnika do zarumienienia z obu stron. Czas smażenia będzie zależny od grubości placuszków. Kształty i wielkość placuszków zależą wyłącznie od naszych upodobań. Można je równie dobrze smażyć w formie naleśników ( bez problemu się zwijają i nie pękają).
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas jest to domowy dżem jeżynowy ale sprawdzi się równie dobrze każdy inny dżem lub powidła, jogurt lub też można je posypać cukrem pudrem.