Kakaowe placuszki z jabłkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 4 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jabłko (u mnie zielone) - 1 szt. (średnie)
  • Budyń waniliowy bg - 1szt. (40 g)
  • Mąka kukurydziana bg - 50 g
  • Mąka ryżowa biała bg - 50 g
  • Skrobia ziemniaczana bg - 30 g
  • Proszek do pieczenia bg - 1 łyżeczka (4 g)
  • Kakao bg - 1 płaska łyżka (6 g)
  • Cukier lub inne słodzidło -20 g
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Jajka - 2 szt. M
  • Napój roślinny/mleko - 300ml
  • Jogurt naturalny - 1 duża łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta

Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podana porcja to śniadanie i drugie śniadanie do pracy/szkoły dla mnie i syna. Placuszki nie twardnieją. Nie są zbyt słodkie. Dla lubiących cynamon polecam zwiększyć jego ilość ?

Przygotowanie

  • Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Dodajemy do miski pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na chwilę (ok. 5 min). Konsystencja będzie dość rzadka. Smażymy na suchej nagrzanej patelni na średniej mocy palnika do zarumienienia z obu stron. Czas smażenia będzie zależny od grubości placuszków. Kształty i wielkość placuszków zależą wyłącznie od naszych upodobań. Można je równie dobrze smażyć w formie naleśników ( bez problemu się zwijają i nie pękają).
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas jest to domowy dżem jeżynowy ale sprawdzi się równie dobrze każdy inny dżem lub powidła, jogurt lub też można je posypać cukrem pudrem.

Oceń ten przepis