Jesienny gulasz dyniowo-szpinakowy
- 4 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Cebula - 70 g
- Czosnek - 4 ząbki
- Szpinak mrożony (waga po rozmrożeniu) - 200 g
- Dynia np. hokkaido - 300 g
- Marchewka - 80 g
- Seler (korzeń) - 80 g
Przyprawy do smaku:
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Liść laurowy
- Chilli
- Kumin
Przygotowanie
1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Dusimy w rondelku z niewielką ilością wody.
2. Wszystkie warzywa korzeniowe oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym tak żeby przykryć warzywa. Przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Na sam koniec dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak (liście). Znów przykryć i dusić ok. 15 minut. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
4. Podawać gorące 🙂
Smacznego!