Jesienny gulasz dyniowo-szpinakowy

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Cebula - 70 g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Szpinak mrożony (waga po rozmrożeniu) - 200 g
  • Dynia np. hokkaido - 300 g
  • Marchewka - 80 g
  • Seler (korzeń) - 80 g

Przyprawy do smaku:

  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Liść laurowy
  • Chilli
  • Kumin

Świetna potrawka jednogarnkowa. Szybka w wykonaniu, dietetyczna, pożywna. Można podać z ziarnami lub świeżymi ziołami. Nie zawiera: glutenu, laktozy, tłuszczów, jaj, orzechów, mięsa.

Przygotowanie

1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Dusimy w rondelku z niewielką ilością wody.

2. Wszystkie warzywa korzeniowe oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym tak żeby przykryć warzywa. Przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.

3. Na sam koniec dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak (liście). Znów przykryć i dusić ok. 15 minut. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

4. Podawać gorące 🙂

Smacznego!

Oceń ten przepis