Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 1 porcja
  • 25 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jajko – 2 sztuki
  • Cebula – 0,5 sztuki
  • Kiełbasa bezglutenowa – 40 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Kiełbasa nie musi być odważona dokładnie. Wystarczy mały kawałek (wedle uznania). Zamiast kiełbasy można użyć dowolnej bezglutenowej wędliny.

Przygotowanie

Cebulę posiekaną w kostkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę lub wędlinę podsmażyć na maśle, wyłożyć po podsmażeniu na dnie kokilki, na wierzch wbić jajko i położyć troszkę masła.

Do piekarnika nagrzanego do 180°C wstawić naczynko z wodą, do którego wstawiamy kokilkę, tak by, woda w naczynku sięgała do połowy kokilki. Piec ok. 12 min. Aż białko się zetnie.

Po upieczeniu w kąpieli wodnej posolić i popieprzyć, można dodatkowo zetrzeć na wierzch ser żółty.

Oceń ten przepis