Jaglanka ze śliwkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Kasza jaglana - 1 szklanka
  • Wrzątek - 2,5 szklanki
  • Duże śliwki - 4-5 sztuk
  • Imbir - kawałek
  • Cynamon - szczypta
  • Cukier - łyżeczka

Jaglankę można podawać z różnymi owocami, co kto lubi: prażone jabłka, gruszki…

Przepis jest na 4 porcje kaszy, śliwki i przyprawy na 1 porcję. Ja zawsze gotuję więcej kaszy, na kilka dni, trzymam w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni potrząsając nią od czasu do czasu. Gdy z kaszy zacznie wydobywać się intensywny orzechowy zapach można ją przepłukać wodą, a następnie zalać 2,5 szklanki wrzącej wody.

Kaszę gotować na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać. Gotować ok. 10-15 min do wchłonięcia wody. Wyłączyć i zostawić jeszcze pod przykryciem na 10 minut.

Śliwki umyć, pokroić w ósemki i uprażyć w garnku z odrobiną cukru (ilość cukru w zależności od słodkości owoców), dodać obrany kawałek imbiru. Śliwki smażyć aż staną się miękkie, szkliste a puszczony sok trochę odparuje i zgęstnieje. Do śliwek dodać cynamon według uznania.

Przełożyć kaszę do pojemnika. Na wierzchu ułożyć śliwki wraz z wytworzonym syropem, posypać posiekanymi migdałami. Danie jest smaczne na ciepło i na zimno.

Oceń ten przepis