Jaglanka ze śliwkami
- 1 porcja
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Kasza jaglana - 1 szklanka
- Wrzątek - 2,5 szklanki
- Duże śliwki - 4-5 sztuk
- Imbir - kawałek
- Cynamon - szczypta
- Cukier - łyżeczka
Przygotowanie
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni potrząsając nią od czasu do czasu. Gdy z kaszy zacznie wydobywać się intensywny orzechowy zapach można ją przepłukać wodą, a następnie zalać 2,5 szklanki wrzącej wody.
Kaszę gotować na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać. Gotować ok. 10-15 min do wchłonięcia wody. Wyłączyć i zostawić jeszcze pod przykryciem na 10 minut.
Śliwki umyć, pokroić w ósemki i uprażyć w garnku z odrobiną cukru (ilość cukru w zależności od słodkości owoców), dodać obrany kawałek imbiru. Śliwki smażyć aż staną się miękkie, szkliste a puszczony sok trochę odparuje i zgęstnieje. Do śliwek dodać cynamon według uznania.
Przełożyć kaszę do pojemnika. Na wierzchu ułożyć śliwki wraz z wytworzonym syropem, posypać posiekanymi migdałami. Danie jest smaczne na ciepło i na zimno.