Gryczane pancakes z jagodami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 2 porcje
  • 10 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Niepalona kasza gryczana- 1 szklanka (ok. 150 g)
  • Jogurt kokosowy bez cukru - 4 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
  • Erytrytol - 2 łyżeczki
  • Jagoda mrożona - 70 g
  • Olej kokosowy - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 szczypta
  • Olej do smażenia
  • Woda

Dodatkowo:

  • Pasta z migdałów
  • Konfitura jagodowa bez cukru
  • Garść borówek
  • Garść malin
  • Granat

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do wysokiego naczynia od blendera. Dodać jogurt, sodę i erytrytol. Zblednować na gładką masę.
  3. Do ciasta dosypać jagody i wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Nałożyć łyżką ciasto wielkości otworu od kubka. Smażyć chwilę na średnim ogniu i obrócić. Gdy będą już złote zdjąć z patelni. Powtórzyć z kolejnymi plackami.
  5. Pancakes ułożyć na talerzu. Polać pastą orzechową, konfiturą i posypać owocami.

Porady:

Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej jogurtu.

Jagód nie trzeba rozmrażać. Mrożone wrzucamy do ciasta, a na patelni pod wpływem ciepła dojdą same.

Możesz użyć dowolnych owoców do posypania.

Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitol lub miód.

Do zblenodwania kaszy niezbędny jest blender o dużej mocy.

W zależności od patelni pancakes mogą przywierać lub potrzebować więcej oleju do smażenia. Wybierz patelnie teflonową, taką jak używasz do naleśników.

Oceń ten przepis