Gryczane pancakes z jagodami
- 2 porcje
- 10 minut
- Średnie
Składniki:
- Niepalona kasza gryczana- 1 szklanka (ok. 150 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru - 4 łyżki
- Soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
- Erytrytol - 2 łyżeczki
- Jagoda mrożona - 70 g
- Olej kokosowy - 1 łyżeczka
- Sól - 1 szczypta
- Olej do smażenia
- Woda
Dodatkowo:
- Pasta z migdałów
- Konfitura jagodowa bez cukru
- Garść borówek
- Garść malin
- Granat
Przygotowanie
- Kaszę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.
- Na drugi dzień rano kaszę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do wysokiego naczynia od blendera. Dodać jogurt, sodę i erytrytol. Zblednować na gładką masę.
- Do ciasta dosypać jagody i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Nałożyć łyżką ciasto wielkości otworu od kubka. Smażyć chwilę na średnim ogniu i obrócić. Gdy będą już złote zdjąć z patelni. Powtórzyć z kolejnymi plackami.
- Pancakes ułożyć na talerzu. Polać pastą orzechową, konfiturą i posypać owocami.
Porady:
Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej jogurtu.
Jagód nie trzeba rozmrażać. Mrożone wrzucamy do ciasta, a na patelni pod wpływem ciepła dojdą same.
Możesz użyć dowolnych owoców do posypania.
Zamiast erytrytolu możesz użyć ksylitol lub miód.
Do zblenodwania kaszy niezbędny jest blender o dużej mocy.
W zależności od patelni pancakes mogą przywierać lub potrzebować więcej oleju do smażenia. Wybierz patelnie teflonową, taką jak używasz do naleśników.