Gorąca czekolada

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mleko - 1/2 l
  • Czekolada rozpuszczalna (np. nesquik) - 4 łyżeczki
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Chili - 1/2 szczypty
  • Cynamon - 1/2 szczypty
  • Pieprz - szczypta
  • Śmietana kremówka - 100 ml
  • Cukier kryształ - do śmietany
  • Czekolada - kilka kostek

Przygotowanie

Mleko grzejemy. Do czystego naczynia wsypujemy czekoladę, chili, cynamon, pieprz i dodajemy miód. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy dokładnie.

Ubijamy wcześniej schłodzoną śmietaną słodząc ją cukrem według upodobań.

Przelewamy napój do dwóch wysokich szklanek. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i posypujemy odrobiną posiekanej czekolady (można polać ajerkoniakiem do smaku).

Oceń ten przepis