Gorąca czekolada
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mleko - 1/2 l
- Czekolada rozpuszczalna (np. nesquik) - 4 łyżeczki
- Miód - 2 łyżeczki
- Chili - 1/2 szczypty
- Cynamon - 1/2 szczypty
- Pieprz - szczypta
- Śmietana kremówka - 100 ml
- Cukier kryształ - do śmietany
- Czekolada - kilka kostek
Przygotowanie
Mleko grzejemy. Do czystego naczynia wsypujemy czekoladę, chili, cynamon, pieprz i dodajemy miód. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy dokładnie.
Ubijamy wcześniej schłodzoną śmietaną słodząc ją cukrem według upodobań.
Przelewamy napój do dwóch wysokich szklanek. Na koniec dodajemy bitą śmietanę i posypujemy odrobiną posiekanej czekolady (można polać ajerkoniakiem do smaku).