Gołąbki bez zawijania (klopsy kapuściano – mięsne)

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 2 godziny
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Kapusta świeża - 1kg
  • Mięso mielone - 1kg
  • Cebula - 1szt
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 100g
  • Jajka - 4 szt
  • Przecier pomidorowy
  • Sól, przyprawy
  • Mąka z amarantusa bezglutenowa - do panierowania
  • Olej do smażenia

Jak w tego typu daniach podane proporcje nie muszą być sztywno przestrzegane, a użyte składniki można zastąpić innymi, podobnymi.

Przygotowanie

Kapustę poszatkować (im drobniej tym lepiej), zasolić, ugnieść i pozostawić na kilka minut. Odcisnąć z powstałej wody. Dodać mięso, jaja, mąkę ryżową i posiekaną cebulę (cebula może być też podsmażona). Wyrobić masę. Formować kule i obtoczyć je w mące z amarantusa, a następnie obsmażyć na patelni z olejem. Przecier pomidorowy dodać do wywaru warzywnego (może być z kostką bulionową), przyprawić i wkładać do tego obsmażone kule. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1/2 godziny. Na koniec można sos zagęścić według własnego uznania.

Oceń ten przepis