Gołąbki bez zawijania (klopsy kapuściano – mięsne)
- 12 porcji
- 2 godziny
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Kapusta świeża - 1kg
- Mięso mielone - 1kg
- Cebula - 1szt
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 100g
- Jajka - 4 szt
- Przecier pomidorowy
- Sól, przyprawy
- Mąka z amarantusa bezglutenowa - do panierowania
- Olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę poszatkować (im drobniej tym lepiej), zasolić, ugnieść i pozostawić na kilka minut. Odcisnąć z powstałej wody. Dodać mięso, jaja, mąkę ryżową i posiekaną cebulę (cebula może być też podsmażona). Wyrobić masę. Formować kule i obtoczyć je w mące z amarantusa, a następnie obsmażyć na patelni z olejem. Przecier pomidorowy dodać do wywaru warzywnego (może być z kostką bulionową), przyprawić i wkładać do tego obsmażone kule. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1/2 godziny. Na koniec można sos zagęścić według własnego uznania.