Gofry

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 6 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mleko, bez laktozy, schłodzone - 2 szklanki
  • Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Schär Mehl Farine - 1 szklanka (ilość mąki modyfikujemy by uzyskać dość gęste ciasto)
  • Soda - 1 szczypta
  • Jajo - 1 sztuka
  • Miód - 3 łyżeczki
  • Olej - 2 łyżki + do smarowania gofrownicy
  • Pasta z wanilii - 1/6 łyżeczki
  • Cynamon - 1 szczypta

Gofry inspirowane książką ” Gofrowe serce”.

Przygotowanie

WYKONANIE:
1. Wymieszać mikserem mleko, żółtko, miód, pastę waniliową, olej.
2. Suche składniki połączyć  i przesiać – tak by były napowietrzone.
3. Wsypać suche składniki do mokrych.
4. Wymieszać wszystko  mikserem by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
5. Ubić białko na sztywną pianę i delikatnie połączyć przygotowanym ciastem (mieszać ręcznie).
6. Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.
7. Stopień wypieczenia/chrupkości jest uzależniony w dużej mierze od samej gofrownicy i długości pieczenia.
8. Podawać z odrobiną cukru pudru i np. owocami.

Oceń ten przepis