Gofry z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

CIASTO

  • Mąka ryżowa - 200 g
  • Jajko - 3 sztuki
  • Cukier - 50 g
  • Soda oczyszczona - płaska łyżeczka
  • Olej - 20 g
  • Mleko - 200 ml
  • Aromat waniliowy lub inny - (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • olej - do posmarowania gofrownicy
  • Dżem brzoskwiniowy
  • Śmietanka 30%
  • Świeże owoce (maliny, borówki)
  • Sos czekoladowy bezglutenowy

Do przygotowania gofrów potrzebujemy: 2 miski, mikser, łyżkę, gofrownicę, pędzelek do natłuszczenia gofrownicy.

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka ubić z cukrem następnie dodać: mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko i ulubiony aromat (kilka kropel). Wszystkie składniki razem wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Następnie pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Nagrzaną gofrownicę delikatnie posmarować olejem i nakładać ciasto.

Gofry piec na złoty kolor, wykładać najlepiej na kratkę.

Przestudzone gofry posmarować dżemem brzoskwiniowym, nałożyć śmietankę, ozdobić świeżymi owocami i polać sosem czekoladowym.

Oceń ten przepis