Gofry z owocami
- 10 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
CIASTO
- Mąka ryżowa - 200 g
- Jajko - 3 sztuki
- Cukier - 50 g
- Soda oczyszczona - płaska łyżeczka
- Olej - 20 g
- Mleko - 200 ml
- Aromat waniliowy lub inny - (opcjonalnie)
DODATKOWO
- olej - do posmarowania gofrownicy
- Dżem brzoskwiniowy
- Śmietanka 30%
- Świeże owoce (maliny, borówki)
- Sos czekoladowy bezglutenowy
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić z cukrem następnie dodać: mąkę, sodę oczyszczoną, olej, mleko i ulubiony aromat (kilka kropel). Wszystkie składniki razem wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Następnie pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Nagrzaną gofrownicę delikatnie posmarować olejem i nakładać ciasto.
Gofry piec na złoty kolor, wykładać najlepiej na kratkę.
Przestudzone gofry posmarować dżemem brzoskwiniowym, nałożyć śmietankę, ozdobić świeżymi owocami i polać sosem czekoladowym.