Co tu dużo mówić gofry smaczne są i mają wielu wielbicieli, zwłaszcza że robi się je błyskawicznie. Te z mąki z plantanów są odrobinę twardsze, jednak równie chrupiące i apetyczne. W zależności od upodobań można je posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub dowolną polewą, podać z dżemem, z bitą śmietaną lub z owocami. W przepisie nie uwzględniono czasu smażenia gofrów.
Przygotowanie
- Obie mąki wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszać.
- W drugiej misce zmiksować maślankę z jajkiem i letnim stopionym masłem. Dodać suche składniki. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
- Rozgrzaną gofrownicę, lekko posmarować olejem. Nakładać ciasto chochlą, wypukłą stroną delikatnie rozprowadzać ciasto po całej powierzchni. Gofry piec na rumiano.
- Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.