Gofry z mąki z plantanów (zielonych bananów)

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 40 g mąki z plantanów (zielonych bananów)
  • 70 g uniwersalnej mieszanki mącznej (ja użyłam MIX IT)
  • 200 ml maślanki (lub mleka z 1 łyżką soku z cytryny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru lub drobnego kryształu (można więcej)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka stopionego masła lub oleju
  • Szczypta soli
  • Olej do gofrownicy

Co tu dużo mówić gofry smaczne są i mają wielu wielbicieli, zwłaszcza że robi się je błyskawicznie. Te z mąki z plantanów są odrobinę twardsze, jednak równie chrupiące i apetyczne. W zależności od upodobań można je posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub dowolną polewą, podać z dżemem, z bitą śmietaną lub z owocami. W przepisie nie uwzględniono czasu smażenia gofrów.

Przygotowanie

  1. Obie mąki wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszać.
  2. W drugiej misce zmiksować maślankę z jajkiem i letnim stopionym masłem. Dodać suche składniki. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
  3. Rozgrzaną gofrownicę, lekko posmarować olejem. Nakładać ciasto chochlą, wypukłą stroną delikatnie rozprowadzać ciasto po całej powierzchni. Gofry piec na rumiano.
  4. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.

Oceń ten przepis