Gofry z batata z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka migdałowa - 1 szklanka
  • Mąka kasztanowa/ jaglana/ owsiana/ kokosowa/ mieszanka bezglutenowa - 2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 szt.m
  • Jajka - 2 szt.
  • Wanilia - szczypta
  • Miód - 2 łyżki
  • Olej kokosowy - 1/2 łyżki
  • Mleko migdałowe lub normalne (jeżeli bataty są pieczone), bez mleka (jeżeli bataty są gotowane - można ugotować do 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce)

Gofry z batata z owocami to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub lunch.

Przygotowanie

1. Nagrzać gofrownicę.
2. Wymieszać wszystkie suche składniki – mąki, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki.
4. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia.
5. Wyłożyć ciasto na gofrownicę łyżką, powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Piec 3 do 5 minut w zależności od mocy gofrownicy na złocisty kolor. Aby były chrupiące przytrzymać minutę dłużej.
6. Podawać z jogurtem i/ lub owocami. Pasują również do kakao lub kawy.

Można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pudełku w lodowce. Idealne do szkoły, nie kruszą się. Można również pominąć cynamon, gałkę i miód dla bardziej delikatnego smaku.

Oceń ten przepis