Gofry z batata z owocami
- 2 porcje
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka migdałowa - 1 szklanka
- Mąka kasztanowa/ jaglana/ owsiana/ kokosowa/ mieszanka bezglutenowa - 2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 szt.m
- Jajka - 2 szt.
- Wanilia - szczypta
- Miód - 2 łyżki
- Olej kokosowy - 1/2 łyżki
- Mleko migdałowe lub normalne (jeżeli bataty są pieczone), bez mleka (jeżeli bataty są gotowane - można ugotować do 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce)
Przygotowanie
1. Nagrzać gofrownicę.
2. Wymieszać wszystkie suche składniki – mąki, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
3. Wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki.
4. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia.
5. Wyłożyć ciasto na gofrownicę łyżką, powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Piec 3 do 5 minut w zależności od mocy gofrownicy na złocisty kolor. Aby były chrupiące przytrzymać minutę dłużej.
6. Podawać z jogurtem i/ lub owocami. Pasują również do kakao lub kawy.
Można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pudełku w lodowce. Idealne do szkoły, nie kruszą się. Można również pominąć cynamon, gałkę i miód dla bardziej delikatnego smaku.