Gofry bezglutenowe bez mleka i jajek

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 12 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 3/4 szklanki
  • Skrobia ryżowa z ryżu kleistego - 1 szklanka
  • Mąka gryczana lub kukurydziana bezglutenowa - 1/4 szklanki
  • Mąka z ciecierzycy lub sojowa bezglutenowa - 1/4 szklanki
  • Skrobia z tapioki lub skrobia kukurydziana - 1/4 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Mleko roślinne, np. ryżowe, ewentualnie zmieszane pół na pół z wodą - 400 ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Olej do smarowania formy

Kto nie lubi gofrów? Wbrew pozorom przygotowanie bezglutenowych, bezmlecznych i bezjajecznych gofrów jest bardzo proste. Gotowe, dobrze wypieczone i pachnące gofry wystarczy posmarować dżemem, ewentualnie polać musem owocowym lub obłożyć świeżymi owocami i już można delektować się ich smakiem.

Przygotowanie

Wymieszać dokładnie wszystkie mąki, sodę, cukier waniliowy, cukier i sól. Następnie połączyć z płynem i olejem i szybko wymieszać (można mikserem, ale bardzo krótko). Po wymieszaniu odstawić ciasto na ok. 15-20 minut, aby zgęstniało. Powinno być bardzo gęste, ale trochę lejące. Nagrzaną gofrownicę posmarować lekko olejem i wlać odpowiednią ilość ciasta. Czas pieczenia zależny jest od rodzaju gofrownicy – zwykle piecze się do momentu, aż przestanie uchodzić para. Gofry można podawać z cukrem pudrem, dżemem, musem owocowym, bezmlecznym jogurtem, gotowym deserkiem sojowym lub ryżowym oraz z owocami.

 

Oceń ten przepis