Gofry bezglutenowe bez mleka i jajek
- 12 porcji
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 3/4 szklanki
- Skrobia ryżowa z ryżu kleistego - 1 szklanka
- Mąka gryczana lub kukurydziana bezglutenowa - 1/4 szklanki
- Mąka z ciecierzycy lub sojowa bezglutenowa - 1/4 szklanki
- Skrobia z tapioki lub skrobia kukurydziana - 1/4 szklanki
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie
- Cukier - 1 łyżka
- Sól - szczypta
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Mleko roślinne, np. ryżowe, ewentualnie zmieszane pół na pół z wodą - 400 ml
- Olej - 1 łyżka
- Olej do smarowania formy
Przygotowanie
Wymieszać dokładnie wszystkie mąki, sodę, cukier waniliowy, cukier i sól. Następnie połączyć z płynem i olejem i szybko wymieszać (można mikserem, ale bardzo krótko). Po wymieszaniu odstawić ciasto na ok. 15-20 minut, aby zgęstniało. Powinno być bardzo gęste, ale trochę lejące. Nagrzaną gofrownicę posmarować lekko olejem i wlać odpowiednią ilość ciasta. Czas pieczenia zależny jest od rodzaju gofrownicy – zwykle piecze się do momentu, aż przestanie uchodzić para. Gofry można podawać z cukrem pudrem, dżemem, musem owocowym, bezmlecznym jogurtem, gotowym deserkiem sojowym lub ryżowym oraz z owocami.