Gofry
- 6 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mleko, bez laktozy, schłodzone - 2 szklanki
- Mąka Uniwersalna Bezglutenowa Schär Mehl Farine - 1 szklanka (ilość mąki modyfikujemy by uzyskać dość gęste ciasto)
- Soda - 1 szczypta
- Jajo - 1 sztuka
- Miód - 3 łyżeczki
- Olej - 2 łyżki + do smarowania gofrownicy
- Pasta z wanilii - 1/6 łyżeczki
- Cynamon - 1 szczypta
Przygotowanie
WYKONANIE:
1. Wymieszać mikserem mleko, żółtko, miód, pastę waniliową, olej.
2. Suche składniki połączyć i przesiać – tak by były napowietrzone.
3. Wsypać suche składniki do mokrych.
4. Wymieszać wszystko mikserem by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
5. Ubić białko na sztywną pianę i delikatnie połączyć przygotowanym ciastem (mieszać ręcznie).
6. Nakładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.
7. Stopień wypieczenia/chrupkości jest uzależniony w dużej mierze od samej gofrownicy i długości pieczenia.
8. Podawać z odrobiną cukru pudru i np. owocami.