Gęsta owsianka wiśniowa
- 1 porcja
- 10 minut
- Łatwe
Składniki:
Narzędzia
- Rondelek lub mały garnek - 1 szt.
- Łyżka do mieszania - 1 szt.
- Nożyczki do otwarcia mrożonek - 1 szt.
Sypkie
- Płatki owsiane (najlepiej nie te błyskawiczne) - 50 g
Nabiał
- Mleko 2% (może być też bezlaktozowe) - 150 ml
Owoce
- Wiśnie mrożone - 225 g (½ opakowania) ALBO
- Wiśnie liofilizowane - 20 g ALBO
- Baton Frupp “Wiśnia”, rozkruszony - 2 sztuki
Bakalie
- Łuskane pestki z dyni - 10 g
Przygotowanie
- Do rondelka nasypać płatki i zalać mlekiem.
- Poczekać kilka minut aż płatki nasiąkną.
- Zagotować na małym ogniu często mieszając aby uniknąć przypalenia.
- Na koniec dodać wiśnie i pestki z dyni, oraz dobrze wymieszać.
- Odczekać 5-10 minut aż owsianka stężeje, a owoce rozmrożą się.