Gęsta owsianka truskawkowa

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 1 porcja
  • 10 minut
  • Łatwe

Składniki:

Narzędzia

  • Rondelek lub mały garnek - 1 szt.
  • Łyżka do mieszania - 1 szt.
  • Nożyczki do otwarcia mrożonek - 1 szt.

Sypkie

  • Płatki owsiane bezglutenowe (najlepiej nie te błyskawiczne) - 50 g

Nabiał

  • Mleko 2% (może być też bezlaktozowe) - 150 ml

Owoce

  • Truskawka, mrożona - 225 g (½ op.) ALBO
  • Truskawka, liofolizowana (np. Frupp “więcej truskawki”) - 13 g

Bakalie

  • Łuskane pestki z dyni - 10 g

Szybkie i zdrowe śniadanie w domu, do pracy/szkoły, a nawet pod namiotem (gdy damy owoce liofilizowane, a mleko zrobimy z proszku).

Przygotowanie

  1. Do rondelka nasypać płatki i zalać mlekiem.
  2. Poczekać kilka minut aż płatki nasiąkną.
  3. Zagotować na małym ogniu często mieszając aby uniknąć przypalenia.
  4. Na koniec dodać truskawki i pestki z dyni oraz dobrze wymieszać.
  5. Odczekać 5-10 minut aż owsianka stężeje, a owoce rozmrożą się.

Oceń ten przepis