Gęsta owsianka truskawkowa
- 1 porcja
- 10 minut
- Łatwe
Składniki:
Narzędzia
- Rondelek lub mały garnek - 1 szt.
- Łyżka do mieszania - 1 szt.
- Nożyczki do otwarcia mrożonek - 1 szt.
Sypkie
- Płatki owsiane bezglutenowe (najlepiej nie te błyskawiczne) - 50 g
Nabiał
- Mleko 2% (może być też bezlaktozowe) - 150 ml
Owoce
- Truskawka, mrożona - 225 g (½ op.) ALBO
- Truskawka, liofolizowana (np. Frupp “więcej truskawki”) - 13 g
Bakalie
- Łuskane pestki z dyni - 10 g
Przygotowanie
- Do rondelka nasypać płatki i zalać mlekiem.
- Poczekać kilka minut aż płatki nasiąkną.
- Zagotować na małym ogniu często mieszając aby uniknąć przypalenia.
- Na koniec dodać truskawki i pestki z dyni oraz dobrze wymieszać.
- Odczekać 5-10 minut aż owsianka stężeje, a owoce rozmrożą się.