Galettes: francuskie naleśniki gryczane z nadzieniem

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka gryczana bezglutenowa - 250 g drobno mielonej
  • Woda (lub pół na pół z mlekiem lub z jogurtem) - 500 ml, letnia
  • Sól - 2/3 łyżeczki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Masło, oliwa lub olej kokosowy (do ciasta) - 1 łyżka, stopione
  • Tłuszcz - do smażenia
  • Nadzienie:
  • Jajko -10 sztuk
  • Szynka -10 plasterków
  • Żółty ser (w oryginale Gruyere) - starty
  • Szpinak lub dowolne kiełki - garść drobnych liści
  • Sól
  • Pieprz

Galettes są najsmaczniejsze prosto z patelni, smażone na bieżąco.

Przygotowanie

Zmiksować na gładkie ciasto mąkę gryczaną, sól, jajka, płynne masło i wodę. Na tym etapie można wstawić ciasto do lodówki na 1-2 godziny, ale nie jest to niezbędne.

Wlać odrobinę tłuszczu do smażenia na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić ją równomiernie kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego. Takim nasączonym tłuszczem ręcznikiem warto przed każdym kolejnym naleśnikiem „przecierać” patelnię. Jeśli mamy patelnię nieprzywierającą, taka ilość tłuszczu w zupełności wystarczy.

Wymieszać dobrze ciasto jeśli się rozwarstwiło. Jeśli jest za gęste, dodać trochę wody.
Powoli nalać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię małą chochlą, drugą ręką obracając patelnię w powietrzu, aby ciasto równomiernie rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. Jeśli nalało się za mało, nie dolewać dodatkowej porcji. Lepiej, aby w naleśniku było parę małych dziurek, niż żeby był za gruby.

Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby szybko pokryć cienką warstwą powierzchnię patelni, a patelnia musi być na tyle gorąca, żeby ciasto do niej natychmiast przywarło. Naleśniki z mąki gryczanej nie wymagają smażenia z obu stron.

Położyć na świeżo wylane ciasto kolejno: pokrojoną w paski szynkę, starty ser, pośrodku wbijając jajko i przykrywając je paroma liśćmi szpinaku. Dodać sól i pieprz do smaku, a następnie przykryć patelnię i smażyć całość na średnim ogniu.

Nie dawać za dużo nadzienia. W Bretanii zakłada się brzegi naleśnika do środka, na nadzienie, pozostawiając widoczne na środku żółtko.

Gdy białko jajka się zetnie (po ok. 2-4 minutach w zależności od temperatury patelni), podawać gotowy naleśnik na talerz. Najlepszy jest prosto z patelni.

Inne warianty:
1. ser cheddar, szynka, cieniutkie plasterki jabłka, suszone oregano
2. ser ementaler lub brie, szynka, pomidor w plasterkach, listki świeżej bazylii

 

Oceń ten przepis