Galareta wieprzowo-drobiowa

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 10 porcji
  • 4 godziny
  • Średnie

Składniki:

  • Nóżka wieprzowa - 3 szt.
  • Łopatka wieprzowa - 1/2 kg
  • Ćwiartka lub udko z kurczaka - 2 szt.
  • Marchewka - 3 szt.
  • Cebula - 1-2 szt.
  • Groszek konserwowy - 1 puszka
  • Natka pietruszki do dekoracji - pokrojona na drobno

Przyprawy

  • Liść laurowy - 6 szt.
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżka

Agar

  • 3 czubate łyżeczki na 1 litr płynu

Idealna przekąska dla mięsożercy 🙂 Można zrobić w małych pojemniczkach lub w jednym dużym.

Przygotowanie

Zaczynamy od wywaru, czyli myjemy, czyścimy mięso (zostawiamy skórki na udkach), łopatkę kroimy na grube plastry. Wkładamy mięso do dużego garnka w kolejności -nóżki, łopatka, udka i zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Zanim się zacznie gotować proszę pamiętać aby zebrać szuwary.  Kiedy zacznie się gotować, dodajemy obraną cebulę i obrane marchewki oraz  sól, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy około 3 godziny na małym ogniu (jak rosół, żeby delikatnie bulgotało).

Wyciągamy mięso i warzywa i zostawiamy do wystygnięcia. Nóżki i cebulkę można wyrzucić.

Wywar przecedzamy przez drobne sitko do innego garnka. Myślę, że na taką ilość mięsa wystarczy około 2 litry wywaru. Do gorącego wywaru bardzo powoli dodajemy agar, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.

Ostudzone mięso dzielimy na drobne kawałki(najlepiej w rękach – uwaga, może być gorące).

Na dno pojemnika/pojemniczków układamy pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę i wsypujemy groszek, na to nakładamy mięso i posypujemy natką pietruszki. Zalewamy całość gorącym wywarem, zostawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.

Smacznego 🙂 

Oceń ten przepis