Galareta wieprzowo-drobiowa
- 10 porcji
- 4 godziny
- Średnie
Składniki:
- Nóżka wieprzowa - 3 szt.
- Łopatka wieprzowa - 1/2 kg
- Ćwiartka lub udko z kurczaka - 2 szt.
- Marchewka - 3 szt.
- Cebula - 1-2 szt.
- Groszek konserwowy - 1 puszka
- Natka pietruszki do dekoracji - pokrojona na drobno
Przyprawy
- Liść laurowy - 6 szt.
- Ziele angielskie - 1 łyżeczka
- Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżka
Agar
- 3 czubate łyżeczki na 1 litr płynu
Przygotowanie
Zaczynamy od wywaru, czyli myjemy, czyścimy mięso (zostawiamy skórki na udkach), łopatkę kroimy na grube plastry. Wkładamy mięso do dużego garnka w kolejności -nóżki, łopatka, udka i zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Zanim się zacznie gotować proszę pamiętać aby zebrać szuwary. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy obraną cebulę i obrane marchewki oraz sól, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy około 3 godziny na małym ogniu (jak rosół, żeby delikatnie bulgotało).
Wyciągamy mięso i warzywa i zostawiamy do wystygnięcia. Nóżki i cebulkę można wyrzucić.
Wywar przecedzamy przez drobne sitko do innego garnka. Myślę, że na taką ilość mięsa wystarczy około 2 litry wywaru. Do gorącego wywaru bardzo powoli dodajemy agar, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką.
Ostudzone mięso dzielimy na drobne kawałki(najlepiej w rękach – uwaga, może być gorące).
Na dno pojemnika/pojemniczków układamy pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę i wsypujemy groszek, na to nakładamy mięso i posypujemy natką pietruszki. Zalewamy całość gorącym wywarem, zostawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Smacznego 🙂