Fluffy Pancakes

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 25 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Żółtko jajka - 2 szt.
  • Białko jajka - 2 szt.
  • Mleko - 20 g
  • Cukier - 40 g
  • Mąka bezglutenowa (najlepiej typ do biszkoptów) - 35 g
  • Olej - 10 g

Przepis na ok. 5-6 sztuk pancakes.

Przygotowanie

Ubijamy białka z cukrem przy użyciu miksera. W osobnej misce dodajemy stopniowo żółtka, olej i mleko i mieszamy ze sobą, do masy dodajemy przesianą mąkę. A na koniec dodajemy częściami ubite już białka.

Nagrzewamy patelnię do naleśników (najlepiej) na najmniejszym ogniu i kładziemy część masła. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego, bądź po prostu do torebki śniadaniowej i ucinamy róg 🙂 i wyciskamy ciasto na patelnie formując wysokie placuszki.  Czynność powtarzamy jeśli zostało nam ciasta (ja najczęściej robię 2 serie po 3 placuszki).

Smażymy pod przykryciem cały czas na małym ogniu ok. 10 minut, następnie podnosimy pokrywkę i powolutku przewracamy pancakes na drugą stronę.

Gotowe dekorujemy według uznania. Najlepiej smakują z jogurtem i owocami.

Smacznego! 🙂

Oceń ten przepis