Fluffy Pancakes
- 1 porcja
- 25 minut
- Łatwe
Składniki:
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Białko jajka - 2 szt.
- Mleko - 20 g
- Cukier - 40 g
- Mąka bezglutenowa (najlepiej typ do biszkoptów) - 35 g
- Olej - 10 g
Przygotowanie
Ubijamy białka z cukrem przy użyciu miksera. W osobnej misce dodajemy stopniowo żółtka, olej i mleko i mieszamy ze sobą, do masy dodajemy przesianą mąkę. A na koniec dodajemy częściami ubite już białka.
Nagrzewamy patelnię do naleśników (najlepiej) na najmniejszym ogniu i kładziemy część masła. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego, bądź po prostu do torebki śniadaniowej i ucinamy róg 🙂 i wyciskamy ciasto na patelnie formując wysokie placuszki. Czynność powtarzamy jeśli zostało nam ciasta (ja najczęściej robię 2 serie po 3 placuszki).
Smażymy pod przykryciem cały czas na małym ogniu ok. 10 minut, następnie podnosimy pokrywkę i powolutku przewracamy pancakes na drugą stronę.
Gotowe dekorujemy według uznania. Najlepiej smakują z jogurtem i owocami.
Smacznego! 🙂